Friday, August 21, 2015

#ReconstruimLlibertat

Visc a Gràcia. Quan abans vivia a la Sagrera, no hi anava a les festes. Semblaven una cacafonia de soroll i olors i gent on no em sentia totalment a gust. Des que visc aquí, veig molt més enllà. La multitud d'activitats durant la setmana, els sopars i dinars comunitaris, els bars que fan l'agost per les associacions de que en viuen la resta de l'any, i sobre tot els carrers, els carrers guarnits gràcies a la feina de tota una comunitat: la gent que hi viu i que hi viu a prop. Dues de les meves filles van participar en fer guarnits aquest any i no us podeu imaginar la quantitat d'hores, d'esforç i d'energia que s'hi gasta, i també els enllaços forts de comunitat que en surten, que al meu entendre caracteritzen l'esperit català.

Carrer de la Llibertat #FMGracia Carrer de la Llibertat #FMGracia

Dissabte i diumenge vam repassar els carrers amb moltíssima il·llusió—una varietat d'idees i perspectives, una abundància de creativitat i valor artístic. Els carrers estaven plens de vianants, meravellant-se, inspirant-se, rient-se, i fent-se fotos. El diumenge plovia, i encara n'estaven ple.

Imagineu-vos el meu tristor tornar al carrer de la Llibertat—justament el de la Llibertat!—ahir i veure que uns brètols l'havien destrossat. No és que l'haguessin tocat sense anar en compte, o se n'haguessin emportat un tros com a record, que ja és prou dolent, sinò que l'havien arrassat. El rinoceront semblava haver-se trobat amb el rei, el lleó ja no aguantava dret, els micos, ratolins i pingüins, cuidadosament preparats durant mesos, s'havien desaparegut del tot. La zebra la van recuperar d'un altre carrer, destrossada. Quin greu!

Carrer de la Llibertat #FMGracia

I què s'hi pot fer? Em va explicar un de les veïns que els va passar el mateix fa dos anys i que s'havien molestat de denunciar-ho i d'anar a judici i que al final l'únic resultat va ser una pérdua de temps també irrecuperable. I que aquest any ni el denunciarien.

Carrer de la Llibertat #FMGracia

Només podia pensar en els nens, els meus fills i nebots que havien passat per allà, gaudint de la bona feina i voluntat dels veïns del Carrer de la Llibertat. I sobre tot en els creadors d'aquell zoo, que s'havien passat no se sap quantes hores, que s'havien bolcat en crear una cosa ben maca, i que s'havien d'afrontar aquest menyspreu durant la resta de les festes, com si res, amb el greuge afegit de no poder compartir el seu art amb tothom.

Carrer de la Llibertat #FMGracia
I què podem fer-hi? L'únic que se m'acut és la reconstrucció del guarnit del Carrer Llibertat, si no en viu, almenys per les xarxes. A Twitter i a Facebook, a Instagram i a Flickr. Si heu fet fotos del Carrer Llibertat, amb els teus amics o amb els pingüins, penjeu-les. Fem-los l'honor de recordar i compartir el seu carrer, com s'hauria d'haver fet de veritat. Afegeix #ReconstruimLlibertat a les fotos perquè els veïns de Llibertat les puguin trobar i perquè sapiguen que hem estimat i valorat molt la seva feina. Gràcies.

2 comments:

  1. Gràcies Liz,varem tenir la oportunitat de parlar i estaves tant afectada com nosaltres gràcies desde la Comissió per fer te ressò !!!!

    ReplyDelete