Monday, July 3, 2017

Una traducció planera del principi de la Declaració d'Independència

“A vegades, cal separar-se, i continuar com a iguals, un al costat de l'altre. Cada poble en té el dret, però també va bé explicar per què. Pensem que és obvi, però, que tots els humans tenim uns drets fonamentals i que per garantir i protegir aquests drets, s'han creat uns governs, que es legitimen amb el mandat democràtic dels governats. I si el govern en lloc de protegir aquests drets, els viola, la gent té el dret de reformar el govern o abolir-lo, i fer-ne un de nou basat en aquests principis. Evidentment, no s'ha de fer a la lleugera. De fet, és conegut que la gent està disposada a aguantar bastanta injustícia abans de fer fora els que els minven els drets. Però quan hi ha tants i tants abusos, i sembla que tots van al mateix sentit, que és sotmetre el poble a un despotisme absolut, la gent no només té el dret, sinó el deure de formar un nou govern que vigili pels seus drets. Aquesta és la nostra situació.”

Aquesta és una traducció planera del principi de la Declaració d'Independència d'Estat Units que el 4 de juliol es celebra amb barbacoes, desfilades, i focs artificials arreu del país on vaig nèixer. Fa 241 anys, 56 signants molt valents, fan fer l'impossible i l'impensable dient "prou" a la potència més gran del món, i exigint el reconeixement al món sencer d'uns drets bàsics, insustituibles i intransferibles: el dret de la vida, la llibertat i la recerca de la felicitat, però també el dret a reemplaçar un govern que ja no el representa. No ho van deixar estar amb una declaració, ho van fer efectiu, i contra tots els prognòstics, van guanyar. Nosaltres, armats només amb aquests drets inalienables, la raò, el sentit de la justícia, i el mandat del poble de Catalunya, també guanyarem.

Recomano llegir la traducció complerta i precisa d'un document remarcable i sorprenent, aquí a Viquipèdia.

L'original en anglès, escrit per Thomas Jefferson, i amb apunts descriptius, es troba aquí (i a la Library of Congress).

I sí, n'estic ben orgullosa.

Happy Fourth of July

No comments:

Post a Comment